Unesite pojam vaše pretrage

Motivaciono predavanje Sabahudina Tričića oduševilo Sarajlije

Sabahudin_Tricic_predavanje 16.12.2019.

Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ organizirala je večeras motivaciono predavanje Sabahudina Tričića pod nazivom “Snaga volje – pokretačka snaga u nama!“.

Tričić, koji je 1992. godine u potpunosti ostao bez vida, prisutne je upoznao s životnim putem koji je prošao od Bosne do SAD-a, od gubitka vida do statusa profesora na nekoliko američkih univerziteta.

Mladi su kroz predavanje imali priliku čuti kako raditi na ojačavanju volje, kako probuditi unutarnje kapacitete koje svi neosporno posjedujemo a nedovoljno koristimo, kako nastaviti kad nam ne ide onako kako smo zamislili.

“Trebalo je dosta toga proći da bih se navikao da radim bez vida. Vi ste svi ovdje nada, zapravo vi ste  na izvoru nade. Neki studenti na univerzitetima na kojima predajem i ne znaju za moju sljepoću jer uredno sve radim onako kako to rade svi drugi profesori“, kazao je Tričić i podsjetio publiku na put koji je prošao od BiH do Amerike.

“Važno je znati da sam 1992. godine bio student druge godine mašinstva. Tada sam bio član Karate kluba Bosna, bio sam juniorski prvak. Volio sam tada crtati.

Jedna bitka na Trebeviću oduzela mi je kompletan vid. Tri gelera su me pogodila, dva u oči i jedan između očiju koji je prošao kroz lobanju i centar ravnoteže. Po svim medicinskim dijagnozama ja ne bih trebao stojati niti hodati ali ja sam petorostruki prvak u parakarateu“, kazao je Tričić i nastavio: “Operacija je trajala osam ili devet sati, operirali su me uz baterijske lampe. Tog decembra ’92. nisu mi rekli da sam slijep.

Uspio sam preko aerodroma, preko Dobrinje i Igmana doći do Zenice. Imali smo do Zenice 64 kontrole. Sa suprugom Lejlom uspio sam doći do Zagreba a nakon nekog vremena do Kalifornije.

Po dolasku nisam znao engleski. Znao sam ruski ali tamo to niko nije govorio. Nakon 20 dana rekli su mi da je to maksimalno što mogu učiniti što se tiče vida. Mi smo rekli: idemo dalje!“, objasnio je Tričić.

 

Profesor na nekoliko američkih univerziteta

Tričić od 2014. godine radi kao profesor na Grantham Univerzitetu, a predaje informatiku i na Colorado Technical univerzitetu, South New Hampshire univerzitetu i Columbia Southern univerzitetu.

“Moramo naučiti da imamo uspone, da možemo da idemo gore i dolje. Kad smo gore, moramo sakupljati energiju a kad smo dolje, tu energiju moramo pronaći. Prva je stvar da moraš priznati faktičko stanje – u mom slučaju da si slijep. Odlučio sam da ćemo supruga i ja upisati fakultete, završiti ih, zaposliti se i živjeti normalno“, kazao je gost predavač.

“Moj problem je na početku bio jezik. Nakon dvije godine, naučio sam jezik i u maju ’94., počeo sam pohađati fakultet, studirao sam geografiju. Ubrzo se rodila kćerkica. Supruga danas predaje engleski jezik na univerzitetu“, ističe Tričić šta znači imati snažnu volju za promjenom i napretkom i nastavlja:

“Nakon 280 aplikacija sam dobio posao. Ali nisam odustajao nakon pete ili desete aplikacije. Nisam rekao prilikom apliciranja ‘ja sam slijep’, već da znam programirati i da mogu to raditi!“.

Tričić je mladima kazao da moraju vjerovati i ne gubiti nadu. “Nade uvijek treba biti. Stanje je takvo kakvo je. I u Americi, ako ne vjerujete, imate problem. Ovdje imate šanse da pokrenete svoje firme. Bosanci gdje god da odu mogu napraviti čudo. Morate se disciplinirati. Sve dok se mi ne promjenimo neće se ni vodstvo promijeniti. Neki žele da pokažu da se ne može, ali ja vjerujem, i moramo vjerovati, da može“, poručio je Tričić.

U slobodno vrijeme Tričić peca, putuje sa porodicom i vježba borilačke vještine kao što su karate, Kobudo i Dayto-Ryu. Državni je reprezentativac SAD-a u Parakarateu već 7 godina, kao i višestruki prvak na Panamerican kontinentalnom takmičenju, i trenutno peti u svijetu od 2018. godine.

“Toliko vjerujem u potencijal mladih u Bosni i Hercegovini da sam odlučio otvoriti IT firmu u Sarajevu. U saradnji s mladim lokalnim programerima, razvio sam domicilni software Menadžer Skladišta, to jest Warehouse Management System, i krenuli smo sa plasiranjem na lokalno a i US tržište. To je moj doprinos poboljšanju situacije zaposljenja u rodnoj zemlji”, istakao je Tričić. 

Kasim Kajdić, stipendista Fondacije “Izvor nade“, student Akademije likovnih umjetnosti i voditelj Kreativnog tima Fondacije uručio je prof. Tričiću poklon, ručni rad stipendista, kao znak zahvalnosti za održano predavanje i druženje sa stipendistima.

 

 

Sabahudin_Tricic_7
Sabahudin_Tricic_4
Sabahudin_Tricic_2
Sabahudin_Tricic_6
Sabahudin_Tricic_3
Sabahudin_Tricic_5
Sabahudin_Tricic_1
Sabahudin_Tricic_7
Sabahudin_Tricic_4
Sabahudin_Tricic_2
Sabahudin_Tricic_6
Sabahudin_Tricic_3
Sabahudin_Tricic_5
Sabahudin_Tricic_1

Iz kategorije izdvajamo

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2023/2024. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVOButmirska cesta 18d71000 SarajevoraspisujeKONKURSza prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj 2023/24. godiniFinansijska sredstva osigurava Fondacija “Izvor ...

18 Maja, 2023

Iftari '23 – Dijelimo nadu: Solidarnost i ljubav širom Bosne i Hercegovine, Turske i Sirije

U sklopu akcije "IFTARI '23 – DIJELIMO NADU", Fondacija "Izvor nade" je tokom svetog mjeseca Ramazana posjetila povratnička mjesta širom ...

21 Aprila, 2023

STEM Meetup Vol. 3

Studentski dom “Prof.dr. Fikret Hadžić” ponovo je bio mjesto gdje se slavi i razgovara o nauci. Treću godinu zaredom, okupljamo ...

22 Marta, 2023