Unesite pojam vaše pretrage

Medina Saračević: Studij u Njemačkoj je prilika da iskažete svoj puni potencijal

Medina Saracevic 2018 a

Medina Saracevic 2018 a

Medina Saračević, bivša stipendistica Fondacije “Izvor nade“, studentica je master studija na njemačkom univerzitetu Passau, Odsjeku “Mobile and Embedded Systems“.

Prva godina master studija je na izmaku te smo Saračević kontaktirali s ciljem da prenese svoje utiske nakon prve godine master studija u Njemačkoj.

“Moj boravak u Njemačkoj je počeo dva mjeseca prije početka master studija sa intenzivnim kursom za učenje jezika, tako da sam se već od 1. augusta počela upoznavati s kulturološkim razlikama koje nudi ova zemlja. Na kursu u Marburgu provela sam dane uz mlade ljude iz različitih zemalja – Japan, Meksiko, Italija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Indija – iskustvo koje mi je od prvog dana pomoglo da uvidim da je Njemačka zemlja istraživanja, nauke i različitosti. Ta dva mjeseca su mi pomogla u pripremi za ono što me čekalo od oktobra, a to je život s ljudima s različitih podneblja pa tako već od prvih dana dolaska u Passau sklapam prijateljstva s kolegama iz Bangladeša, Maroka, Tunisa“, kaže Saračević i naglašava da profesori daju maksimalne napore da prenesu znanje i motivaciju na studente.

“Prvi dani su uvijek najteži jer čovjeku treba vremena da se navikne na drugu kulturu, drugo društvo, pa se čovjek tih dana ponajviše upoznaje sa samim sobom razmjenjujući iskustva s drugima. Pozitivno sam iznenađena od strane profesora koji – iako imaju oko 200 studenata u amfiteatru – trude se prenijeti znanje, ali i motivaciju za istraživanjem svakom pojedincu. Univerzitet nudi studentima priliku za rad s profesorima u mnogim projektima u aktuelnim poljima poput obnovljive energije, smart-metering sistema i sl. Danas kad se osvrnem na mnoge izazove koje sam imala, mogu reći da sam i više nego zadovoljna ishodom prvog semestra jer sam proširila znanje u svojoj struci kao i opće znanje o drugom i drugačijem. Sada kao student 2. semestra pomažem novim studentima oko organizovanja predmeta, držim časove njemačkog jezika za početnike subotom kao volonter i trudim se izaći u susret svima – slijedeći primjer ljudi koje sam upoznala u Fondaciji “Izvor nade“.

Nakon završetka master studija Saračević planira provesti određeni vremenski period u Njemačkoj proširujući znanje u svojoj struci a nakon toga vratiti se u Bosnu i Hercegovinu.

Saračević smatra kako je još rano govoriti o fiksim planovima, ali prema njenima riječima “cilj je svakako biti u krugu znanja – nebitno da li kao ona koja prima ili daje znanje“.

Medina Saračević bila je aktivni volonter u Fondaciji “Izvor nade“ od 2014., diplomirala je 2017. godine na IBU univerzitetu, Odsjeku za informacione tehnologije. Stipendistica je Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD), te aktivni volonter u MSVP (Udruženje studenata islamske vjeroispovijesti u Passau) te instruktor njemačkog jezika za početnike.

[URIS id=4912]

Iz kategorije izdvajamo

Enver Suljić i Nihad Ahmić – uspješni alumnisti i poduzetnici

Poznato je da među našim stipendistima i alumnistima imamo studente i ljude različitih profila, koji ostvaruju uspjehe na raznim poljima. ...

30 Novembra, 2021

Čuvajmo našu domovinu! Volimo sebe u Bosni i Bosnu u sebi! 

Prije 78 godina, 25. novembra davne 1943. godine na području današnjeg Mrkonjić Grada donesene su historijske odluke o obnovi državnosti ...

25 Novembra, 2021

Per aspera ad astra

U studentskom domu „Prof. dr. Fikret Hadžić“ svečano upriličena „zvjezdana večer“. Naime, u organizaciji naših vrijednih aktivistica Aide Mešić i ...

18 Novembra, 2021