Unesite pojam vaše pretrage

Medin Šabić, mladi šahista: “Napredovati kroz analizu grešaka“

Medin Sabic 2017 sahista, Fondacija Izvor nade

Medin Sabic 2017 sahista, Fondacija Izvor nade

Medin Šabić je mladi i perspektivni šahista koji je ove godine zaplovio u studentske vode. Šabić, stipendista Fondacije “Izvor nade“ ostvario je zapažene rezultate na takmičenjima u BiH i inostranstvu, a u budućnosti se planira dodatno posvetiti edukaciji u šahu.

Želja za šahom javila se spontano kada je prve partije šaha počeo igrati sa svojim stricem.

“Želja se javila kada sam počeo da igram šah prvo sa svojim stricem a potom i u prostorijama penzionera. Svaki dan nakon što bih došao iz škole vrijeme sam provodio baš tu. Posebno bih istakao Pepu – Rifeta Begovića koji je jedini na početku želio igrati sa mnom i dosta me naučio te sam mu zahvalan na tome. Dok su neki igrali u dvorištima nogomet, pred kompjuterima igrice, ja sam svaki svoj dan provodio igrajući šah. To su svakako najljepša iskustva jer su svi cijenili moj mukotrpni rad. Kada sam već počeo da pobjeđujem lokalne igrače u viteškom gradu Bužimu i Šahovskom klubu Bužim, bili su ponosni na mene, posebno moj trener Suvad Simo Burzić. On mi je u teškim šahovskim trenucima uvijek bila moralna i psihološka pomoć“, kaže na početku razgovora Šabić.

Šah komparira sa životom i ističe da mu partija šaha danas mnogo više znači nego što je to bio slučaj na početku karijere.

“Nekad je bila samo partija, danas je postala nešto više. Nekada me samo jedna partija dijeli na turniru za prvo mjesto, nekada u partiji kada odigram loše vidim svoj život jer ‘šah je kao život’ – nekada ide a nekad ne ide pa se život ukaže u šahu. U svakom slučaju trebamo dati svoj maksimum jer samo na taj način možemo do pobjede a to je slast koja dolazi nakon mukotrpnog rada“, kaže Šabić.

Mladi Šabić je porijeklom iz Bužima. Kaže kako je ova lokalna zajednica pomogla u odlascima na određena takmičenja.

“Najveću pomoć sam upravo dobio od svog Bužima, ne samo od Općine kao organa uprave nego i privatnika koji su mi vrlo rado pomagali kada bih se našao u teškoj situaciji pred odlazak na neki turnir ili prvenstvo. Drago mi je da su bili moj ‘background’.
Što se tiče izdvajanja sa kantonalnog nivoa, tu sam razočaran jer sam od njih dobio najmanje sredstava u čitavoj šahovskoj karijeri. Ta sredstva nisu bila dovoljna da pokriju odlazak na jedno prvenstvo“, objašnjava Šabić.

Mladi Bužimljanin ove godine upisao je Međunarodne odnose i Evropske studije na Internacionalnom Burč univerzitetu u Sarajevu. O utiscima iz prvih nekoliko sedmica studija ima samo riječi hvale.

“Na početku sam bio malo u strahu jer sam došao iz jedne male sredine u veliki grad kakav je Sarajevo. Međutim, predstavnici Fondacije ‘Izvor nade’ mnogo su mi pomogli da na što bolji način pripremim za početak nastave. Danas se trudim da što više naučim od uspješnih kolega dok studentske obaveze uredno izvršavam. Konkurencija je jaka ali to samo pojačava želju i žar za napredovanjem. Živim jedne od najljepših trenutaka života“, ističe optimistični Šabić.

Medin Sabic 2017 sahista, Fondacija Izvor nade

Šah je igra koja doprinosi razvoju individue. S takvom konstatacijom slaže se i Šabić koji uz ovu igru svakodnevno provodi vrijeme.
“Kada imam turnir dosta izučavam šahovsku teoriju čitajući knjige te i praktično igram. Naravno imam i termine sa svojim trenerom sedmično dva do tri časa. Važno je i analizirati partije te tako učiti na pogreškama jer to jedan od efikasnijih načina učenja u šahu.
Ukoliko je turnir u planu uzeo bih mjesec dana gdje bih dnevno vježbao 4-5 sati a onda bih uzimao sedmicu kao pauzu gdje bih pustio da se nove informacije poslažu jer šah je osjetljiv sport za psihu i razmišljanje čovjeka“, pojašnjava Šabić.

Dolazak u Sarajevo mladog Šabića nije sputao sa “šahovskog“ puta. Trenutno je instruktor Šahovske sekcije u Međunarodnoj osnovnoj školi iz projekta “Burch Sports”, univerziteta koji studira.
“Radim s početnicima i velikim zaljubljenicima u šah i mogu slobodno da kažem, da ima dosta potencijala i veselim se njihovom tj. zajedničkom našem napredovanju. Na osnovu “Burch Sports University” projekta sam postao dio uspješnog tima. Što se tiče turnira imam u planu odigrati svake godine barem jedan ‘open turnir’, vjerovatno naredne godine ‘Sarajevo Bosna Open’ turnir“, ističe Šabić.

Šahovski uzori mladom Šabiću su Vassily Invachuk i Garry Kasparov.
“Ivanchuk zbog posebnog stila a Kasparov zbog velikog statusa i ličnosti te doprinosa ne samo za šah nego i za politiku“, kaže Šabić.

Šahisti obično imaju svoje omiljene figure. Za Šabića je to Dama.

“Definitivno Dama. S njom najviše volim da zadam završni udarac jer u posljednje vrijeme igram u napadačkom stilu i ne volim da mijenjam svoju Damu jer volim praviti dominantnu poziciju na tabli“, objašnjava mladi Šabić koji pored šaha ima i nekoliko drugih hobija.
“Poslije šaha, volim odigrati partiju stonog tenisa. Ova igra traži dosta kalkulacija i tehnike te me u tom dijelu podsjeća na šah. Volim da izvodim i operu. U slobodno vrijeme volim da vozim biciklo, da slušam instrumentalnu muziku i da šetam po prirodi. Veliki sam zaljubljenik u japansku kulturu, jednom u životu bih imao želju, ako bude prilike, da posjetim Japan. Volim da izučavam historiju čovječanstva jer smatram da možemo napredovati ako znamo kroz šta smo prošli jer jedino tako možemo popravljati ili ispravljati greške. Trudim se da svaki dan bude produktivan, da bar nekoga nasmijem, potaknem lijepe misle jer cilj života je da budemo istinski sretni“, dodaje Šabić.

Medin Sabic 2017 sahista, Fondacija Izvor nade

Kao najznačajnije takmičenje u karijeri izdvaja “Topusko Open 2016.“ održano prošle godine u Hrvatskoj.
“To je bio moj prvi Open turnir međunarodnog karaktera na kojem sam u kategoriji U-18, u kojoj je nastupilo oko 90 igrača, osvojio prvo mjesto. Na domaćim takmičenjima, svakako to je drugo mjesto na Federalnom takmičenju“, kaže Šabić i dodaje kako ovo ne bi bilo moguće ostvariti bez podrške roditelja i trenera “Moja najveća podrška su definitivno moji roditelji koji su mi ovo sve omogućili. Poslije njih tu su moja dva trenera, internacionalni majstori Zoran Runić i Petar Benković koji su veliku ulogu imali u mom šahovskom oblikovanju i veliko im hvala na tome“, sa zadovoljstvom ističe Šabić.

Šabić je i stipendista Fondacije “Izvor nade“ koja brine o unapređenju obrazovanja i kulture u BiH. Kaže kako mu podrška Fondacije mnogo znači kao i brojnim kolegama koje studiraju u Sarajevu a stipendisti su Fondacije “Izvor nade“.

“Teško je opisati značaj koji Fondacija ima za mlade ljude u BiH. Projekat je jasno osmišljen i ima vrlo konkretne učinke. Već tokom prvog dolaska u Studentski dom “Izvor nade“ uvidio sam da se radi o vrhunskim uvjetima za studente. Zahvalan sam rukovodstvu Fondacije na ukazanoj prilici“, ističe Šabić koji je kraj intervjua iskoristio za poruku mladim ljudima.

“Odakle god dolazite, šta god nudite, koliko god se razlikujete od drugih, koliko god vaše ambicije, ciljevi, želje djelovale nemogućim ne odustaje i samo vjerujte u sebe i u vaše snove jer to ste vi i vi to možete“, poručio je za kraj mladi šahista Medin Šabić.

Iz kategorije izdvajamo

Državni rekord i bronzana medalja stipendistima Hajrudinu Vejzović i Edhemu Vikalo

U subotu 22. januara u Zagrebu održano međunarodno dvoransko takmičenje pod nazivom “Otvoreno prvenstvo grada Zagreba”. Samo nekoliko dana poslije ...

1 Februara, 2022

Naš stipendista Muhamed Duraković dobitnik priznanja za najboljeg srednjoškolca u FBiH

Čast nam je što iz generacije u generaciju među našim stipendistima imamo i studente koji svojim trudom, zalaganjem i postignućima ...

30 Decembra, 2021

Enver Suljić i Nihad Ahmić – uspješni alumnisti i poduzetnici

Poznato je da među našim stipendistima i alumnistima imamo studente i ljude različitih profila, koji ostvaruju uspjehe na raznim poljima. ...

30 Novembra, 2021