Unesite pojam vaše pretrage

sikiş mobil porno

Hrle održao predavanje u Fondaciji “Izvor nade“:  Važno je biti dijelom promjene

Namik Hrle predavanje u Fondaciji Izvor nade

 

Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ sinoć je u prostorijama Studentskog doma “Prof. dr. Firket Hadžić“ upriličila predavanje Namika Hrleta, svjetski priznatog IT stručnjaka koji radi za američku kompaniju IBM.

Hrle je govorio na temu “Koji kod aktivira vaše resurse?“ a publika je uživala u dvosatnom predavanju ovog stručnjaka.

“Volim promjene,to se vidi i iz mog životnog kretanja. Familija samnom uvijek putuje i oni su mi podrška u životu i radu. Vjerujem da je značajno i za život i za karijeru raditi na promjenama. Teško je izaći iz komfor zone ali je važno biti dijelom promjene”, kazao je u diskusiji s publikom Hrle.

“Stvari se radikalno mijenjaju posljednjih 10-15 godina. Pogledajte samo neke od najvećih kompanija. 0d 2000 godine među 500 svjetskih kompanija više ih od pola nema. Bankrotirale, rasformirale, spojile se s nekim drugim kompanijama i slično. U pitanju su tektonske promjene”, istakao je Hrle i dodao: “Prostora za male biznise itekako ima, posebno zbog dostupnosti informacija posredstvom interneta. Sve je manje-više poznato. Važno je redefinirati problem i na inovativan način prikupiti relevantne podatke za biznis. Značajan broj novih biznisa zasniva se na prikupljanju i analizi podataka. Važno je povezati ljude koji rade u drugim industrijama sa onima koji rade u IT industriji, kako bi se mapirali procesi i uvidjelo kako se kompletan proces odvija te kako bi se razvila i kreirala platforma za navedeno”, kazao je Hrle prisutnima.

Hrle, koji je Banjalučanin, danas živi i radi u Njemačkoj. Nosi titulu “IBM Fellow“ koja označava najviši stepen u IBM-ovoj tehničkoj karijeri. To je titula koju korporacija dodjeljuje svojim najinventivnijim ekspertima a do sada je takvu titulu dobilo tek 268 pojedinaca, što je relativno mali broj ako se ima u vidu skoro 400.000 zaposlenih u IBM-u.

Pohađao je Osnovnu školu “Kasim Hadžić”, a u banjalučkoj Gimnaziji bio je u prvoj generaciji tzv. matematičke gimnazije. Školovanje je nastavio u Zagrebu, gdje je završio studij matematike i postdiplomski studij računarskih znanosti.

Dizajnirao je i razvio alat za praćenje performansi IBM-ove baze podataka (DB2). Sredinom 90-ih godina otišao je živjeti i raditi u Njemačku, prvo kao samostalni softver konzultant u području SAP aplikacija, a onda kao IBM-ov inženjer za razvoj softverskih produkata. Trenutno vodi tehnički tim IBM-ove laboratorije za istraživanje i razvoj.

Publika je tokom dvosatnog predavanja imala priliku čuti odgovore na pitanja “Zašto se ne treba plašiti promjena?”, “Koje su odlike uspješnih ljudi?”,  “Kako otkriti vlastite potencijale, kako ostati  uključen u informatičke tokove, kako razumijeti značaj umjetne inteligencije.

“Hvala svima koji su  svoje vrijeme povjerili Fondaciji “Izvor nade“ i što su istu prepoznali kao Fondaciju koja nastoji okupiti predavače koji svojim znanjem i životnim iskustvom mogu pomoći mlade u našoj zemlji. U prilog navedenom najbolje govori i prisustvo velikog broja mladih, posebno iz IT oblasti, kao i brojnih poruka koje smo dobili zbog organizacije ovog predavanja. Hvala našem gostu koji je izdvojio vrijeme i podijelio s mladima vrlo značajna iskustva iz života. Vjerujemo da će publika stečena znanja podijeliti s prijateljima i onima koji nisu imali priliku prisustvovati predavanju“, kazao je Tarik Agetović, direktor Fondacije “Izvor nade“.

Agetović je Hrletu na kraju predavanja uručio poklon, ručni rad s motivima Sarajeva kojeg su pripremili članovi Kreativnog tima Fondacije “Izvor nade“.

 

 

 

Namik Hrle predavanje 12
Namik Hrle predavanje 11
Namik Hrle predavanje 10
Namik Hrle predavanje 9
Namik Hrle predavanje 7
Namik Hrle predavanje 6
Namik Hrle predavanje 5
Namik Hrle predavanje 4
Namik Hrle predavanje 3
Namik Hrle predavanje 2
Namik Hrle predavanje 1
Namik Hrle predavanje 12
Namik Hrle predavanje 11
Namik Hrle predavanje 10
Namik Hrle predavanje 9
Namik Hrle predavanje 7
Namik Hrle predavanje 6
Namik Hrle predavanje 5
Namik Hrle predavanje 4
Namik Hrle predavanje 3
Namik Hrle predavanje 2
Namik Hrle predavanje 1

Iz kategorije izdvajamo

Stipendisti Fondacije Izvor nade u BOLD projektu

Troje stipendista Fondacije "Izvor nade" u BOLD Fellowship programu

  Stipendisti Fondacije "Izvor nade" Delila Bajrić, Dženita Đulović i Ajdin Karić izabrani su među deset mladih iz Bosne i Hercegovine ...

28 Maja, 2020
Akcija Iftari 2020 MIZ Jajce

Fondacija “Izvor nade“ i MIZ Jajce podijelili 100 iftara i 50 paketića za djecu

Fondacija “Izvor nade” jučer je realizirala isporuku 100 iftara za Medžlis Islamske zajednice Jajce. Iftare su posredstvom imama ovog medžlisa ...

7 Maja, 2020

Šta je vršnjačko mentorstvo?

[caption id="attachment_8010" align="alignright" width="150"] Piše:  Merjem Salihagić, pedagog Fondacije "Izvor nade"[/caption] Šta je vršnjačko mentorstvo?   Svakodevno tragamo za produktivnim načinima kako ...

4 Maja, 2020