Unesite pojam vaše pretrage

General Jovan Divjak posjetio Fondaciju “Izvor nade“

Jovan Divjak posjetio Fondaciju Izvor nade maj 2017

Jovan Divjak posjetio Fondaciju Izvor nade maj 2017

Rukovodstvo Fondacije za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ danas je ugostilo generala Jovana Divjaka, izvršnog direktora Udruženja “Obrazovanje gradi BiH“ i Edina Bećarevića, sekretara Udruženja.

Sastanku su, u ime domaćina, prisustvovali prof. dr. Fikret Hadžić, član Upravnog odbora Fondacije “Izvor nade“, Tarik Agetović, direktor Fondacije, Hasib Gabeljić, direktor Studentskog doma “Izvor nade“ i Naida Kokić, direktorica Ureda Fondacije “Izvor nade“ Nedžarići.

Prof. dr. Hadžić upoznao je goste s razlozima osnivanja Fondacije kao i aktivnostima koje su do sada relizirane s posebnim naglaskom na izgradnju reprezentativnog studentskog doma i stipendiranju srednjoškolaca i studenata.

Naida Kokić, direktorica Ureda Fondacije “Izvor nade“ u razgovoru je istakla značaj vršnjačkog mentorstva koji Fondacija nudi svojim stipendistima.

“To mlađim generacijama daje motiv da daju više i na obrazovnom i na društvenom planu. To se pokazalo kao vrlo dobra praksa u toku rada Fondacije“, kazala je Kokić.

Direktor Agetović ukazao je na brojne uspjehe stipendista Fondacije ali i na obavezu uspostavljanja saradnje studenata i privrednih subjekata.

“I ‘Obrazovanje gradi BiH’ i Fondacija ‘Izvor nade’ rade slične stvari. Pokušavamo ponuditi djeci ono što ne mogu dobiti u školi“, kazao je direktor Agetović.

Edin Bećarević, sekretar Udruženja “Obrazovanje gradi BiH“ istakao je projekte na kojima Udruženje radi.

“Trenutno pokušavamo realizirati projekte koji će imati za cilj da pomognu djeci i njihovim roditeljima odnosno starateljima. Jedan takav projekt je i zasad malinjaka na kojem će raditi naši stipendisti. Država, nažalost, još nije prepoznala rad ovakvih organizacija koje rade na unapređenju obrazovanja“, kazao je Bećarević.

Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja “Obrazovanje gradi BiH“ izrazio je zahvalnost na gostoprimstvu i poručio da je “obrazovanje najjače oružje u mijenjanju svijeta“.

Divjak je tokom sastanka prezentirao rezultate koje je Udruženje od svog osnivanja 1994. godine postiglo.

“Pokušavamo stipendije obezbijediti i za invalidnu djecu, talentovanu djecu kao i za djecu Rome. Organizujemo ljetovanja za djecu, naši stipendisti do sada su boravili u 18 zemalja svijeta“, kazao je Divjak.

Na sastanku su dogovoreni i konkretni planovi i saradnje dvije organizacije na polju zajedničkog stipendiranja srednjoškolaca i studenata.

Gosti su, u pratnji domaćina, obišli Studentski dom “Izvor nade“ i uvjerili se u kakvim uslovima borave stipendisti Fondacije.

“Iskrene čestitke na dosada postignutim rezultatima. Radi se o vrlo funkcionalnom objektu koji sigurno služi svojoj svrsi“, kazao je tokom obilaska Divjak.

Tarik Agetović, direktor Fondacije, na kraju posjete uručio je poklon, ručni rad stipendista Fondacije, generalu Jovanu Divjaku.

[URIS id=3408]

Iz kategorije izdvajamo

Snimanje povodom Dana nezavisnosti

Aktivisti Fondacije u akciji snimanja materijala za Dan nezavisnosti. Nimalo lagan posao, ali nije bilo mjesta za pesimizam. Naprotiv, sunčano ...

25 Februara, 2021
Posjeta djece iz Konjevic-Polja 19.6.2019a

Učenici iz Konjević-Polja gosti Fondacije “Izvor nade“

  Učenici s područja Konjević-Polja danas su, u pratnji predstavnika Vijeća roditelja,  posjetili Studentski dom “Prof. dr. Fikret Hadžić“ u Sarajevu. Učenici, ...

19 Juna, 2019

85 učenika iz Potočara posjetilo Fondaciju "Izvor nade"

Fondacija "Izvor nade" danas je u Studentskom domu "Prof. dr. Fikret Hadžić" u Sarajevu ugostila učenike Područne škole "Potočari". Učenici su ...

18 Juna, 2019