Unesite pojam vaše pretrage

Druga sedmica akcije "Iftari 2018": Organizirani iftari za 350 postača

Iftar u džematu Šćipe, MIZ Prozor 23.05.2018.

U drugoj sedmici ramazana aktivisti Fondacije “Izvor nade“ organizirali su, u okviru akcije “Iftari 2018“, posjete džematu Šćipe u općini Prozor i džematu Jošanica u općini Zvornik. Također, za aktiviste i donatore Fondacije organizirana su dva iftara u Sarajevu.

Tokom druge sedmice akcije “Iftari 2018” podijeljeno je 350 ifara u povratničkim mjestima Bosne i Hercegovine.


Šćipe, Prozor

Za džematlije džemata Šćipe, Kute i Here (MIZ Prozor) pripremljen je iftar za 180 postača. Priliku da radost iftara i ramazana podijele sa mještanima navedenih džemata imalo je više od 40 aktivista Fondacije koji su svoje vrijeme rezervirali za ovu posjetu.

Prisutnim postačima obratio se imam džemata Šćipe Selvedin ef. Imamović koji je poselamio prisutne i kazao kako je ovo prvi put da zajednički organiziraju iftar za tri džemata te da je za ova mala mjesto to veliki događaj.

Direktor Fondacije “Izvor nade“, Tarik Agetović, zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu te kazao kako je Fondacije do sada obišla većinu džemata na području MIZ Prozor. On je pozvao omladinu da se pridruže ljetnoj školi za djecu iz povratničkih mjesta koju Fondacija organizira već treću godinu zaredom.

Prisutnima se obratio i Mustafa Širbić, poznati bosanskohercegovački pjesnik. On je kroz pjesnički izražaj naglasio značaj ljubavi prema domovini što je kod prisutnih izazvalo posebe emocije.

Za djecu, njih 50-ero, pripremljeni su prigodni ramazanski pokloni.

[URIS id=5055]


Jošanica, Zvornik

Aktivisti Fondacije “Izvor nade“ organizirali su iftar za 170 osoba u povratničkom džematu Jošanica, koji teritorijalno pripada Medžlisu islamske zajednice Zvornik.

Na samom početku djeca donatora Fondacije uručila su svojim vršnjacima iz navedenog džemata prigodne ramazanske poklone. Ukupno je podijeljeno 50 paketića.

Nakon klanjanja akšam-namaza, prisutni su iftarili ispred džamije u Jošanici. Po završetku iftara prisutnima su se obratili imam džamije, Osman ef. Halilović, i direktor Fondacije Tarik Agetović.

Halilović se zahvalio aktivistima i donatorima Fondacije koji su jedan ramazanski dan iskoristili za posjetu ovom džematu.

Direktor Agetović u svom obraćanju džematlijama ovog džemata podsjetio je da se radi o devetoj godini kako akcija “Iftari“ traje. Pozvao je omladinu navednog džemata da apliciraju na konkurse koji su trenutno raspisani i koji im mogu omogućiti da svoje školovanje i studije nastave u Sarajevu. Kazao je kako će rezultat ove akcije biti i organizacija jedne ljetne škole za djecu iz povratničkih mjesta.

Direktor Agetović je pozvao na razvijanje boljih međuljudskih odnosa kazavši kako je to uslov da i druga djela budu primljena te da se na taj način razvija zajednica.

Nakon zajedničke kafe sa džematlijama ovog džemata, organiziran je prigodan program koji je su izveli učenici Behram-begove medrese iz Tuzle. U obraćanju džematlijama, profesor Behram-begove medrese, mr. Ahmed Omerović, ukazao je na značaj praktične primjere primjene islamske etike kojih bi se muslimani trebali držati u svakodnevnom životu.

[URIS id=5066]


Iftari za aktiviste i donatore Fondacije

Fondacija je 21 i . 23. maja organizirala i dva iftara za aktiviste i donatore Fondacije u Sarajevu.

“Porodični iftar“ organiziran je 21. maja u Studentskom domu “Izvor nade“ za više od stotinu postača. Cilj organizacije ovog iftara bio je podijeliti radost iftara sa mladim ljudima, mladim roditeljima, te aktivistima i donatorima Fondacije koji su aktivno podržavali rad i aktivnosti Fondacije u prethodnom periodu.

Prisutne je nakon iftara poselamio, te zaželio dobrodošlicu, Tarik Agetović, direktor Fondacije. On je prisutnima ukratko izložio neke od aktivnosti koje je Fondacija poduzela u mjesecu ramazanu poput akcije “Iftari 2018“ koja se realizira devetu godinu zaredom i aktivnostima koji će istu pratiti tokom ovog ramazana. Prisutnima je uputio ramazansku čestitku uz želju da ramazan iskoriste za poboljšanje međuljudskih odnosa i odgoj djece. Agetović je izrazio i zahvalnost za podršku radu Fondacije na čijem je čelu.

Enes Hujdur, koordinator za rad sa donatorima Fondacije, zahvalio se prisutnima na dolasku te za najmlađe, njih 45-ero, uručio prigodne ramazanske paketiće.

[URIS id=5019]


Iftar u Ratnoj igmanskoj džamiji

23. maja aktivisti Fondacije organizirali su iftar u kompleksu Ratne igmanske džamije na Igmanu.

Ovom iftaru prisustvao je, pored donatora i prijatelja Fondacije, i određeni broj stipendista Fondacije. Nakon klanjanja akšam-namaza prisutnima se obratio Harun Hodžić, imam Ratne igmanske džamije i održao historijski čas.

[URIS id=5093]

Iz kategorije izdvajamo

Kampanja 16 dana aktivizma - Ne_žmiri Vol. 2

Fondacija “Izvor nade” drugu godinu zaredom realizuje aktivnosti povodom 16 dana aktivizma u sklopu kampanje “Ne žmiri”, kojom se želi ...

8 Decembra, 2022

Teen Talks II - Nedjelja povjerenja

PRIJAVI ME U prvom ciklusu smo savladali tehnike na relaciji “učnik vs. nastavnik”, odnosno tehnike za kvalitetno predstavljanje sebe i saradnju ...

27 Novembra, 2022

Teen Talks - Vikend povjerenja

PRIJAVI ME Znamo, tempo u kojem živimo postao je prebrz za savladati sve što se od nas očekuje. A znamo li ...

13 Septembra, 2022