Unesite pojam vaše pretrage

Dr. Amir Selimagić održao predavanje za stipendiste Fondacije o štetnom djelovanju opojnih sredstava

Predavanje dr. Amira Selimagica decembar 2017 Fondacija Izvor nade

Predavanje dr. Amira Selimagica decembar 2017 Fondacija Izvor nade

Sinoć je u prostorijama Studentskog doma “Izvor nade” organizirano stručno predavanje dr. Amira Selimagića, specijaliste interne medicine kojem su prisustvovali stipendisti istoimene Fondacije.

Prisutne studente pozdravio je, i dobrodošlicu poželio, Irfan Djedović, koordinator za rad sa studentima pri Fondaciji “Izvor nade”.

Dr. Selimagić je predavanje koncipirao kroz dvije teme,”Konzumacija opojnih sredstava i njihov uticaj na zdravlje” i “Hidžama kao moderni metod liječenja”.

U prvom dijelu predavanja stipendisti su imali priliku čuti stručno mišljenje o štetnim uticajima opojnih sredstava kao što su duhan, alkohol, nargila i različite vrste droga.

Prisutni su, zbog aktuelnosti tema, imali brojna pitanja na koja je dr. Selimagić pokušao dati konkretne i precizne odgovore.

Na konstataciju da postoje određene studije koje govore o pozitivnim momentima dnevne konzumacije vina, dr. Selimagić je naveo rezultate studije iz Engleske koja je trajala čak 10 godina i čiji rezultati pokazuju da čak samo jedan gutljaj vina dnevno ima negativne efekte na ljudsko zdravlje jer slabi krvne sudove kroz koje prolazi krv.

Dr. Selimagić se osvrnuo i na svjetske trendove u kojima prednjače legalizacije različitih vrsta droga u medicinske svrhe.

Naveo je mogućnost i da naša zemlja u skorijoj budućnosti legalizuje medicinski kanabis, ali i potrcrtao borbu protiv nelegalne upotrebe droga kojoj danas svakodnevno svjedočimo. Pojasnio je da navedeni medicinski kanabis može imati pozitivne efekte kod problema sa disajnim putevima, ali samo ako se koristi stručno i uz medicinski propisani način.

Prisutni stipendisti imali su i pitanja o konzumaciji nargile koja je posebno popularna kod mlađe generacije.
Dr. Selimagić, govoreći o trendu konzumiranja nargile, istakao kako je ona prvobitno zamišljena kao alternativa cigaretama.

“Nažalost, nargila je u brojnim situacijama štetnija od upotrebe cigareta i svakako je treba izbjegavati”, kazao je dr. Selimagić.

Hidžama kao prirodni lijek

Prisutni stipendisti Fondacije u drugom dijelu predavanja imali su priliku čuti o hidžami kao modernom načinu liječenja.

Dr. Selimagić posjeduje certfikat od International Al-Hijama Association koji se izdaje kao dokaz za kvaliteno i stručno osposobljavanje doktora i osoba koje rade hidžame.

“Hidžama pomaže kod problema sa kardio-vaskularnim sistemom, glavoboljom, nervnim sistemom, kožom, sistematskih infekcija i bolesti, reumatizma, koštano-mišićnim sistemom, ginekološkim bolestima, ORL i oftamologijom, plućnim bolestima i mnogim drugim bolestima”, kazao je dr. Selimagić te dodao da se hidžama može raditi najviše dva puta godišnje sa potrebnim razmakom od šest mjeseci.

On je upozorio i da ljudi često zlonamjerno tumače hidžamu te je predstavljaju kao lijek koji ima nerealno dobre rezultate za neke bolesti kod kojih već postoje ireverzibilne promjene, što nije moguće.

Studenti su upoznati i sa razlikama između standardnog darivanja krvi i hidžame te je naglašeno da klasično darivanje krvi se može vršiti svako tri mjeseca dok se hidžama može raditi svako šest mjeseci.

Pristuni studenti izrazili su zadovoljstvo održanim predavanjem te izrazili nadu da će sličnih predavanja na kojima mogu čuti stručne i provjerene informacije biti i u narednom periodu.

[URIS id=4502]

Iz kategorije izdvajamo

Uspješno okončan projekat Iftari ‘22

U Fondaciji Izvor nade osjećamo se zahvalno i ponosno, što 13. godinu za redom, zajedno sa Vama i našim aktivistima ...

2 Maja, 2022

KONKURS za dodjelu stipendija u akademskoj 2022/2023. godini

FONDACIJA “IZVOR NADE” SARAJEVO Butmirska cesta 18d 71000 Sarajevo raspisuje K O N K U R S za prijem kandidata i dodjelu stipendija u akademskoj ...

29 Aprila, 2022

Mind Games II - Kviz znanja za naše stipendiste

Mind Games je jedan od projekata koji nastoji kroz zabavu i međusobnu suradnju pružiti priliku našim stipendistima da prošire i ...

25 Aprila, 2022