Unesite pojam vaše pretrage

Cetifikovani omladinski lideri i liderke

Fondacija Izvor nade je bogatija za četiri certifikovana omladinska lidera. Jednogodišnju certificiranu obuku “UMiD – Uči, misli i djeluj!” pohađali su Eldar Pezer, Sara Međić, Anesa Čutuna i Ajdin Karić. 

Eldar, stipendista i aktivista u Fondaciji, ističe kako se certificiranjem upoznaju važni alati za praktično djelovanje, svijest i odgovornost pojedinca u društva.

Kao certificirani omladinski lider kroz brojne projekte i aktivnosti u sklopu fondacije Izvor nade, ali i u sklopu mnogih drugih organizacija u potpunosti koristim stečena znanja. Novo iskustvo koje mi je dalo značajne mehanizme koji se ne tiču samo neformalnog obrazovanja i organizovanja mladih, u svrhu ostvarivanja svojih prava, već i značajne mehanizme ličnog rasta i postajanja svjesne i odgovorne osobe bosanskohercegovačkog društva.

Sara module vidi kao proces usvajanja znanja kroz percepciju, rezonovanje i činjenje.

Kroz 10 modula obuke za omladinske lidere i liderke, dobila sam i savladala ogromno znanje. Teme poput liderstva, volonterizma, pisanja projekata, ljudskih prava i samoosnaživanja su one koje su najveći utisak ostavila na mene, te su to moduli koje najviše primjenjujem, naročito kroz fondaciju Izvor nade, kako u razgovoru sa ostalim stanarima studentskog doma, tako i kroz projekte koje smo realizirali.

Živjeti u trenutku, djelovati i nalaziti se u dobrom okruženju, su tri ključne faktora za Anesu.  

Naučila sam da hrabrije koračamo putem lične izgradnje, unapređenja i usavršavanja, a također i da učim o ljuskim pravima, rješavanju sukoba, konfliktima, predrasudama i mnogim drugim temama, da živim u trenutku i da shvatim koliko je zapravo bitno da djelujem i da se nalazim u dobrom okruženju. “Ništa nije tako lako naučiti kao znanje i ništa nije teško kao primijeniti ga”.

Ajdin kaže da su sudionici naučili da misle ljubavlju, ali i da djelujemo zajedno, što je i u Fondaciji jedna od bitnih stvari.

Kao svršenik obuke i certificirani omladinski lider, mogu iskoristiti svoje znanje iz tema poput liderstva, empatije, moći prezentacije, i drugih, te ih prenijeti na druge osobe oko sebe i u Fondaciji, kako bismo se zajedno borili, tragali, i zajedničkim radom postigli željene uspjehe i promjene.

Fondacija Izvor nade ulaže velike napore da se, kroz stvaranje atmosfere i prilika, mladi konstanto usavršavaju, svoje znanje dijele i praktično primjenjuju.

O certificiranju

Institut za razvoj mladih KULT provodi certificiranu obuku omladinskih lidera/ki „Uči, misli i djeluj!“, koja polaznicima/ama, između ostalog, nudi mogućnost da steknu samopouzdanje, sagledaju svoje sposobnosti i potencijale te razviju osjećaj za odgovornost u društvu i steknu vještine timskog rada i liderstva.

Obuka Uči, Misli i Djeluj! zvanično je priznati vid neformalnog obrazovanja koje mladima pruža mogućnost stjecanja različitih kompetencija koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada, a program se sastoji od seminara, praktičnih vježbi i volonterskog rada. UMiD je namijenjen mladim ljudima do 30 godina. Obuka UMiD omogućava da mladi postanu aktivni lideri/ce u svojoj lokalnoj zajednici i pomognu u rješavanju problema mladih, upoznaju nove prijatelje, nauče nove vještine, druže se i usavrše sebe. Svi polaznici/e obuke postaju građanima/kama koji svojom voljom preduzimaju korake kako bi mijenjali društvo u kojem žive, iskazuju svoje mišljenje i aktivno sudjeluju u donošenju odluka svoje zajednice.

UMiD obuka traje godinu dana, a polaznici/e obuke (omladinski lideri/ke) tokom njenog trajanja aktivno učestvuju u realizaciji lokalnih građanskih inicijativa (LGI) u svojim lokalnim zajednicama. Lokalna građanska inicijativa jeste akcija, aktivnost građana/ki usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu u kojem živi. U građanske aktivnosti mogu se uključiti građani/ke pojedinačno ili zajednički, a sve sa ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanje problema u zajednici u kojoj žive. Inicijative su organizirane uz podršku ostalih mladih, omladinskih organizacija, lokalne uprave iz BiH kao i polaznika/ca ranije održanih UMiD obuka.

 

Iz kategorije izdvajamo

Literarno takmičenje - Moje životno obrazovanje

Pošalji rad Pozivaju se svi zainteresovani da se prijave na Konkurs za najbolji esej 2023. Pobjednicima obezbijeđene novčane nagrade. Dragi mladi ljubitelji ...

6 Februara, 2023

Ad Astra

Još jedno zimsko januarsko veče proteklo je u toploj i ugodnoj atmosferi Studentskog doma „Prof.dr. Fikret Hadžić“. Studentski tim karijernog ...

23 Januara, 2023

Uspješno održana Mini škola kodiranja

Imamo nove buduće Tech lidere, koji su ovog zimskog raspusta odlučili započeti kodiranje svog puta do uspjeha! Jer raspusti sa ...

17 Januara, 2023