Unesite pojam vaše pretrage

Cetifikovani omladinski lideri i liderke

Fondacija Izvor nade je bogatija za četiri certifikovana omladinska lidera. Jednogodišnju certificiranu obuku “UMiD – Uči, misli i djeluj!” pohađali su Eldar Pezer, Sara Međić, Anesa Čutuna i Ajdin Karić. 

Eldar, stipendista i aktivista u Fondaciji, ističe kako se certificiranjem upoznaju važni alati za praktično djelovanje, svijest i odgovornost pojedinca u društva.

Kao certificirani omladinski lider kroz brojne projekte i aktivnosti u sklopu fondacije Izvor nade, ali i u sklopu mnogih drugih organizacija u potpunosti koristim stečena znanja. Novo iskustvo koje mi je dalo značajne mehanizme koji se ne tiču samo neformalnog obrazovanja i organizovanja mladih, u svrhu ostvarivanja svojih prava, već i značajne mehanizme ličnog rasta i postajanja svjesne i odgovorne osobe bosanskohercegovačkog društva.

Sara module vidi kao proces usvajanja znanja kroz percepciju, rezonovanje i činjenje.

Kroz 10 modula obuke za omladinske lidere i liderke, dobila sam i savladala ogromno znanje. Teme poput liderstva, volonterizma, pisanja projekata, ljudskih prava i samoosnaživanja su one koje su najveći utisak ostavila na mene, te su to moduli koje najviše primjenjujem, naročito kroz fondaciju Izvor nade, kako u razgovoru sa ostalim stanarima studentskog doma, tako i kroz projekte koje smo realizirali.

Živjeti u trenutku, djelovati i nalaziti se u dobrom okruženju, su tri ključne faktora za Anesu.  

Naučila sam da hrabrije koračamo putem lične izgradnje, unapređenja i usavršavanja, a također i da učim o ljuskim pravima, rješavanju sukoba, konfliktima, predrasudama i mnogim drugim temama, da živim u trenutku i da shvatim koliko je zapravo bitno da djelujem i da se nalazim u dobrom okruženju. “Ništa nije tako lako naučiti kao znanje i ništa nije teško kao primijeniti ga”.

Ajdin kaže da su sudionici naučili da misle ljubavlju, ali i da djelujemo zajedno, što je i u Fondaciji jedna od bitnih stvari.

Kao svršenik obuke i certificirani omladinski lider, mogu iskoristiti svoje znanje iz tema poput liderstva, empatije, moći prezentacije, i drugih, te ih prenijeti na druge osobe oko sebe i u Fondaciji, kako bismo se zajedno borili, tragali, i zajedničkim radom postigli željene uspjehe i promjene.

Fondacija Izvor nade ulaže velike napore da se, kroz stvaranje atmosfere i prilika, mladi konstanto usavršavaju, svoje znanje dijele i praktično primjenjuju.

O certificiranju

Institut za razvoj mladih KULT provodi certificiranu obuku omladinskih lidera/ki „Uči, misli i djeluj!“, koja polaznicima/ama, između ostalog, nudi mogućnost da steknu samopouzdanje, sagledaju svoje sposobnosti i potencijale te razviju osjećaj za odgovornost u društvu i steknu vještine timskog rada i liderstva.

Obuka Uči, Misli i Djeluj! zvanično je priznati vid neformalnog obrazovanja koje mladima pruža mogućnost stjecanja različitih kompetencija koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada, a program se sastoji od seminara, praktičnih vježbi i volonterskog rada. UMiD je namijenjen mladim ljudima do 30 godina. Obuka UMiD omogućava da mladi postanu aktivni lideri/ce u svojoj lokalnoj zajednici i pomognu u rješavanju problema mladih, upoznaju nove prijatelje, nauče nove vještine, druže se i usavrše sebe. Svi polaznici/e obuke postaju građanima/kama koji svojom voljom preduzimaju korake kako bi mijenjali društvo u kojem žive, iskazuju svoje mišljenje i aktivno sudjeluju u donošenju odluka svoje zajednice.

UMiD obuka traje godinu dana, a polaznici/e obuke (omladinski lideri/ke) tokom njenog trajanja aktivno učestvuju u realizaciji lokalnih građanskih inicijativa (LGI) u svojim lokalnim zajednicama. Lokalna građanska inicijativa jeste akcija, aktivnost građana/ki usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu u kojem živi. U građanske aktivnosti mogu se uključiti građani/ke pojedinačno ili zajednički, a sve sa ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanje problema u zajednici u kojoj žive. Inicijative su organizirane uz podršku ostalih mladih, omladinskih organizacija, lokalne uprave iz BiH kao i polaznika/ca ranije održanih UMiD obuka.

 

Iz kategorije izdvajamo

Teen Talks - Vikend povjerenja

PRIJAVI ME Znamo, tempo u kojem živimo postao je prebrz za savladati sve što se od nas očekuje. A znamo li ...

13 Septembra, 2022

Privedena kraju Ljetna škola M.R.E.Ž.A. ‘22

Ponekad se svi nađemo u periodu, kada nam ponestane motivacije. I to je prirodan proces. Onaj, u kojem tražimo svoje ...

9 Augusta, 2022

Ljetna škola M.R.E.Ž.A.

Za savršeno jelo uvijek se traže savršeni recepti koji prave baš taj savršeni blend i balans oplemenjujućih okusa i kvalitetnih ...

14 Jula, 2022