Unesite pojam vaše pretrage

Alija Islamović, košarkaš KK “Koš“ i stipendista Fondacije “Izvor nade“: Mladi se trebaju opredijeliti za sport i obrazovanje

Alija Islamovic kosarkas KOS 2017 Fondacija Izvor nade

Alija Islamovic kosarkas KOS 2017 Fondacija Izvor nade

Alija Islamović je mladi i talentirani košarkaš Košarkaškog kluba “Koš“. Za dolazak Islamovića u glavni grad naše zemlje najveće zasluge pripadaju Seji Bukvi, čiji se klub kroz deceniju postojanja dokazuje kao izvrsna baza talentiranih košarkaša poput uspješnih Džanana Muse i Edina Atića.

Islamović u intervjuu za oficijelnu stranicu Fondacije “Izvor nade“ govori o razlozima zbog kojih se počeo baviti košarkom, potrebi za napredovanjem i usavršavanjem, planovima za budućnost.

Vareš je rodni grad Islamovića. Iako uslovi nisu idealni za razvoj sporta, mladi se trude pronaći način kako kvalitetno popuniti vrijeme i osigurati svijetliju budućnost.

“Rođen sam u Varešu, malom gradu u kojem su uslovi za sportiste vrlo loši a ni u ostatku kantona nije puno bolja situacija. Košarkom sam se počeo baviti prije skoro tri godine. Sasvim slučajno sam počeo igrati košarku. Svidjelo mi se, počeo sam trenirati i došao do ovoga gdje sam sada. U Varešu sam igrao vrlo kratko kada me direktor KK “Koš“ Sejo Bukva pozvao da treniram u njihovom klubu u Sarajevu“, kaže na početku razgovora Islamović.

Odlazak u Sarajevo Islamović vidi kao veliku šansu za razvoj i napredovanje. Košarkaški klub “Koš“ ovom mladom košarkašu ponudio je uslove iz kojih je moguće napraviti vrlo kvalitetne rezultate a dokaz izrečenom su i brojni mladi košarkaši koji su svoj evropski put utrli upravo preko sarajevskog košarkaškog kluba “Koš“.

Mladi Varešlija kaže kako je odluku o priključenju donio nakon razgovora sa direktorom Bukvom kao i zbog kvalitetnog pristupa koji ovaj klub ulaže u radu sa mladim igračima.

“Ovom timu sam se odlučio priključiti jer se rad u klubu bazira na stvaranje mladih igrača što je za mene vrlo bitno. Ozbiljno se pristupa svakom treningu a i dosta naučimo i iz putovanja koja klub organizira u povodu utakmica sa klubovima iz drugih zemalja“, ističe Islamović.

Nova sredina je i novi prostor za dokazivanje. Sličnog je mišljenja i Islamović koji kaže kako nije lako uskladiti brojne obaveze koje ima u klubu sa školskim obavezama.

“Vrlo je teško uskladiti sve obaveze pa sam zbog toga izabrao da se školujem vanredno. Pohađam Petu gimnaziju u Sarajevu“, kaže Islamović čiji su planovi za budućnost posvećnost košarci i građenju karijere.

Islamović, koji je visok 202 cm, ugovor sa Košarkaškim klubom “Koš“ potpisao je prije dvije godine. Zbog bolje posvećenosti obavezama u klubu od ove godine stanuje u Studentskom domu “Izvor nade“ na Ilidži. Rezultat je ovo saradnje koju su uspostavili predstavnici Fondacije “Izvor nade“ i KK “Koš“.
“Podrška Fondacije mi mnogo znači, atmosfera u domu je odlična i osjećam se kao kod kuće“, ističe mladi Islamović.

Košarkaški uzor Kristaps Porzingis

Planovi u narednom periodu, prema riječima 16-godišnjeg Islamovića, su ostvariti što bolji rezultat u Ligi mladih BiH, u kojoj se takmiči ovaj sarajevski klub. Na tom putu Islamović ističe podršku kluba, Fondacije, prijatelja i poznanika. Međutim, za Islamovića najveća podrška dolazi od porodice.

“Najveća podrška na košarkaškom putu su mi roditelji i brat. Bez njih ovo ne bi bilo moguće ostvariti“, ponosno ističe mladi košarkaš.

Islamović trenutno igra na poziciji krilnog centra. Njegov košarkaški uzor je igrač New York Nicksa, 22-godišnji Kristaps Porzingis.

Islamović smatra da situacija u zemlji nije idelna ali da treba težiti ka zdravom načinu života. Mladima je poručio da se okrenu obrazovanju i sportu.

“Mladima bih poručio da manje vremena provode u kafićima trujući se najvećim porocima današnjice kao što su alkohol,nargila i cigarete te da se opredijele za sport i obrazovanje“, poručio je za kraj razgovora mladi Islamović.

Iz kategorije izdvajamo

Progres gradnje kroz fotografije

U susret budućem izgledu doma. Pratite progres izgradnje.

12 Septembra, 2021

Treća godišnjica smrti prof.dr. Fikreta Hadžića

  Njegova borba na putu dobra, pravde, istine, napretka je trajala do zadnjeg dana njegovog života, i nije posustajao ni u ...

20 Jula, 2021

Ciklus predavanja iz oblasti nauke i inžinjeringa

Nauka i obrazovanje predstavljaju veoma važnu sferu u životu mladih, te im je stoga potrebno posvetiti i više pažnje. Na ...

17 Juna, 2021