Unesite pojam vaše pretrage

Alija Islamović, košarkaš KK “Koš“ i stipendista Fondacije “Izvor nade“: Mladi se trebaju opredijeliti za sport i obrazovanje

Alija Islamovic kosarkas KOS 2017 Fondacija Izvor nade

Alija Islamovic kosarkas KOS 2017 Fondacija Izvor nade

Alija Islamović je mladi i talentirani košarkaš Košarkaškog kluba “Koš“. Za dolazak Islamovića u glavni grad naše zemlje najveće zasluge pripadaju Seji Bukvi, čiji se klub kroz deceniju postojanja dokazuje kao izvrsna baza talentiranih košarkaša poput uspješnih Džanana Muse i Edina Atića.

Islamović u intervjuu za oficijelnu stranicu Fondacije “Izvor nade“ govori o razlozima zbog kojih se počeo baviti košarkom, potrebi za napredovanjem i usavršavanjem, planovima za budućnost.

Vareš je rodni grad Islamovića. Iako uslovi nisu idealni za razvoj sporta, mladi se trude pronaći način kako kvalitetno popuniti vrijeme i osigurati svijetliju budućnost.

“Rođen sam u Varešu, malom gradu u kojem su uslovi za sportiste vrlo loši a ni u ostatku kantona nije puno bolja situacija. Košarkom sam se počeo baviti prije skoro tri godine. Sasvim slučajno sam počeo igrati košarku. Svidjelo mi se, počeo sam trenirati i došao do ovoga gdje sam sada. U Varešu sam igrao vrlo kratko kada me direktor KK “Koš“ Sejo Bukva pozvao da treniram u njihovom klubu u Sarajevu“, kaže na početku razgovora Islamović.

Odlazak u Sarajevo Islamović vidi kao veliku šansu za razvoj i napredovanje. Košarkaški klub “Koš“ ovom mladom košarkašu ponudio je uslove iz kojih je moguće napraviti vrlo kvalitetne rezultate a dokaz izrečenom su i brojni mladi košarkaši koji su svoj evropski put utrli upravo preko sarajevskog košarkaškog kluba “Koš“.

Mladi Varešlija kaže kako je odluku o priključenju donio nakon razgovora sa direktorom Bukvom kao i zbog kvalitetnog pristupa koji ovaj klub ulaže u radu sa mladim igračima.

“Ovom timu sam se odlučio priključiti jer se rad u klubu bazira na stvaranje mladih igrača što je za mene vrlo bitno. Ozbiljno se pristupa svakom treningu a i dosta naučimo i iz putovanja koja klub organizira u povodu utakmica sa klubovima iz drugih zemalja“, ističe Islamović.

Nova sredina je i novi prostor za dokazivanje. Sličnog je mišljenja i Islamović koji kaže kako nije lako uskladiti brojne obaveze koje ima u klubu sa školskim obavezama.

“Vrlo je teško uskladiti sve obaveze pa sam zbog toga izabrao da se školujem vanredno. Pohađam Petu gimnaziju u Sarajevu“, kaže Islamović čiji su planovi za budućnost posvećnost košarci i građenju karijere.

Islamović, koji je visok 202 cm, ugovor sa Košarkaškim klubom “Koš“ potpisao je prije dvije godine. Zbog bolje posvećenosti obavezama u klubu od ove godine stanuje u Studentskom domu “Izvor nade“ na Ilidži. Rezultat je ovo saradnje koju su uspostavili predstavnici Fondacije “Izvor nade“ i KK “Koš“.
“Podrška Fondacije mi mnogo znači, atmosfera u domu je odlična i osjećam se kao kod kuće“, ističe mladi Islamović.

Košarkaški uzor Kristaps Porzingis

Planovi u narednom periodu, prema riječima 16-godišnjeg Islamovića, su ostvariti što bolji rezultat u Ligi mladih BiH, u kojoj se takmiči ovaj sarajevski klub. Na tom putu Islamović ističe podršku kluba, Fondacije, prijatelja i poznanika. Međutim, za Islamovića najveća podrška dolazi od porodice.

“Najveća podrška na košarkaškom putu su mi roditelji i brat. Bez njih ovo ne bi bilo moguće ostvariti“, ponosno ističe mladi košarkaš.

Islamović trenutno igra na poziciji krilnog centra. Njegov košarkaški uzor je igrač New York Nicksa, 22-godišnji Kristaps Porzingis.

Islamović smatra da situacija u zemlji nije idelna ali da treba težiti ka zdravom načinu života. Mladima je poručio da se okrenu obrazovanju i sportu.

“Mladima bih poručio da manje vremena provode u kafićima trujući se najvećim porocima današnjice kao što su alkohol,nargila i cigarete te da se opredijele za sport i obrazovanje“, poručio je za kraj razgovora mladi Islamović.

Iz kategorije izdvajamo

Noć poezije sa Sarajevkim John Doe

"Ali u njoj se, kao u meni, vode tihe i nepremostive bitke, i oboje kao da u svakom trenutku, lebdimo ...

24 Januara, 2022

Mini škola kodiranja iz 'web development'-a

U organizaciji Fondacije Izvor nade, u protekloj sedmici održana je Mini-škola kodiranja za srednjoškolce širom Bosne i Hercegovine. Na školu ...

16 Januara, 2022

Muhamed Duraković u Jutarnjem programu TVSA

Uz smještaj, Fondacija nam daje podršku kroz mnogobrojne aktivnosti, projekte i mentorstvo, čime obogaćuje i olakšava naše studijske godine, riječi ...

11 Januara, 2022