Unesite pojam vaše pretrage

Ahmed Karić, stipendista Fondacije “Izvor nade“ dobitnik Srebrene značke UNSA

Ahmed Karic, Srebrena značka UNSA
Ahmed Karic, Srebrena značka UNSA
Foto: Fondacija “Izvor nade”

 

Na jučer održanoj promociji diplomanata i magistranata Ahmed Karić, stipendista Fondacije “Izvor nade“ odlikovan je Srebrenom značkom Univerziteta u Sarajevu.

Karić koji je na dodiplomskom studiju Elektrotehničkog fakulteta ostvario prosjek 9,27 u intervju za oficijalnu stranicu Fondacije “Izvor nade“ govorio je o izazovima koje je trebalo savladati tokom studija, o važnosti studiranja tehničkih nauka, ali i o načinima kako spriječiti primjetan odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine.

 

Dobitnik ste srebrene značke UNSA? Šta za Vas predstavlja ovo priznanje?

Na osnovu ostvarenih rezultata i ocjena iz nastavnih predmeta na dodiplomskom studiju Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ispunio sam uvjete za dodjelu priznanja Srebrena značka UNSA. Jako sam sretan da je Senat Univerziteta ovim priznanjem prepoznao naš dosadašnji rad i zalaganje,  te na taj način dao jedan vid poticaja za daljnji rad.

 

Koje je izazove trebalo savladati da bi se ostvario ovakav uspjeh?

Na osnovu mog iskustva tokom studija u proteklom periodu smatram da je potrebno mnogo odricanja u smislu društvenog života,  te sam mnogo predviđenog slobodnog vremena posvetio fakultetskim aktivnostima.

 

Koja godina studija je bila najteža i zbog čega?

Najteža mi je bila prva godina studija, jer predstavlja veliku promjenu u načinu obrazovanja te ovaj, akademski, nivo je mnogo kompleksniji u odnosu na prošli te je i samo prilagođavanje zahtijevalo dodatni napor.

 

Da li vannastavne aktivnosti doprinose ili opterećuju studente?

Smatram da vannastavne aktivnosti koliko god uzimale od slobodnog vremena i crpile našu tjelesnu energiju mogu samo doprinijeti usavršavanju i treniranju ličnosti. Kroz svoj dosadašnji vannastvani rad uvidio sam da se to uvijek na kraju naplati i rezultira nečim korisnim.

 

Šta je Vama predstavljalo motivaciju tokom studija?

Motivacija je veoma bitna u procesu studiranja. Meni motivaciju predstavlja napredovanje i upotpunjavanje znanja koja će voditi do određenih priznanja i dostignuća, a čija je svrha poboljšavanje trenutnog i budućeg stanja zajednice.

 

Koliko stranih jezika govorite?

Govorim dva strana jezika, engleski i turski.

 

Šta je Vaš ključ uspjeha?

Za svoj uspjeh prije svega zahvalan sam dragom Bogu. Smatram naravno da su rad, disciplina i ustrajnost neophodni da bi se ostvarilo nešto značajno.

 

Stipendista ste Fondacije “Izvor nade“. Koliko je vama bila značajna pomoć koju vam je pružila Fondacija tokom vašeg studija?

Da, stipendista sam i boravim u Studentskom domu Fondacije “Izvor nade“. Fondacija je uvijek pratila i cijenila rad aktivnih studenata, te se trudila da im obezbijedi savremene uslove za rad, tako da ni u mom slučaju podrška nije izostala.

 

Koliko je važno da studenti upisuju tehničke fakultete naspram društvenih? Čini se da je taj balans narušen?

Vjerovatno nisam osoba koja bi mogla stručno da odgovori na ovo pitanje, ali složio bih se da je zainteresiranost za tehničke fakultete mnogo manja nego za društvene, što vodi  problemu nezapošljavanja i gomilanja studanata svršenika društvenog sektora. Možda je to rezultat nedovoljno dobro uspostavljene komunikacije između privrednog i obrazovnog sektora, na čemu sigurno treba raditi. Sigurno da u tehnološkom smislu mnogo zaostajemo u odnosu na razvijene zemlje i upravo iz tog razloga su nam potrebni kvalitetni inženjeri.

 

Mladi sve više razmišljaju o  odlasku iz BiH. Šta uraditi da se takav trend zaustavi?

Da,  mladi sve više odlaze iz BiH, a posebno je to primijetno u oblasti zdravstva i inženjerstva. Kao što sam naveo u prethodnom odgovoru, neophodna je bolja saradnja privrednog i obrazovnog sektora kako ne bismo proizvodili kadar koji će biti primoran da napusti BiH jer ovdje ne može pronaći posao.

 

 

Iz Karićeve biografije vrijedi istaći da je s odličnim uspjesima završio Osnovnu školu “Šerići“ u Šerićima i Srednju školu “Sarajevo koledž“. Prvi ciklus studija na Elektrotehničkom fakultetu, Odsjek za automatiku i elektroniku, završio je s prosječnom ocjenom 9,27.

Karić je u svom dosadašnjem radu bio učesnik nekoliko značajnih takmičenja a danas je student postidiplomskog studija i demonstrator na predmetima “Inženjerska fizika“ i “Osnove elektrotehnike“ na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

Bio je učesnik je Mevlana programa razmjene studenata na Univerzitetu “ Devetnaesti maj“ Samsun. Predstavljao je Elektrotehnički fakultet na takmičenju “Elektrijada“  u mađarskom Siofoku 2014. godine, i italijanskom Riminiju 2016. godine. Suosnivač je platforme za razmjenu znanja “Knowlead“.

Iz kategorije izdvajamo

Tarik Ibrahimpašić: Pronaći strast

Tarik Ibrahimpašić je alumnista naše Fondacije, trenutno na doktorskom studiju iz oblasti hardverske sigurnosti (Hardware Security) na Tehničkom Univerzitetu u ...

11 Juna, 2021

Aldin Kovačević: Konstantna želja za napretkom!

Aldin Kovačević, stipendista i aktivista fondacije Izvor nade, za profesiju, bez dileme, odabrao IT. To mu je strast koju gaji ...

16 Februara, 2021
Halid i Fadil Merdic, stipendisti Fondacije Izvor nade

Braća Halid i Fadil Merdić, stipendisti Fondacije: Poticati sebe i druge na društveni aktivizam

  Braća Halid i Fadil Merdić iz Bihaća za svoj studentski put izabrali su studije u Sarajevu. Halid je trenutno student ...

15 Aprila, 2020